Klub „Prejaka reč“ osnovan je 2004. u Nišu, sa ciljem okupljanja mladih ljudi zainteresovanih za književnost, različite oblike umetnosti, filozofiju i druge društveno-humanističke nauke. Osnivači kluba su Jadranka, Dušan i Darko Milenković.

Zvanična sajt Kluba “Prejaka reč” predstavlja kulturni portal na kome se promoviše domaća i strana književnost, kao i društveno-humanističke nauke i umetnička kritika. U rubrici “Aktuelno” objavljujemo tekstove naših članova i saradnika, kao i informacije o njihovim aktivnostima, dok u rubrici “Šta čitamo?” predstavljamo naš izbor domaćih i stranih tekstova.

Od 2023. godine, Klub “Prejaka reč”, u saradnji sa Nišville jazz festivalom, organizuje internacionalnu naučnu konferenciju pod nazivom “Estetika muzike”. Ovaj interdisciplinarni skup okuplja istraživače koji na različite načine pristupaju muzici – estetičare i filozofe muzike, kao i sociologe, muzikologe, teoretičare muzike i muzičke kritičare. Više o konferenciji možete saznati na posebnoj stranici o ovom događaju:

“Prejaka reč” sarađuje sa institucijama kulture u gradu, kao i sa udruženjima koja takođe okupljaju mlade ljude (poput Nišville jazz festivala, Niškog kulturnog centra, UG „Litera“ i Trupe „Književna boemija“). Poznat je i u širim okvirima zbog izuzetne predanosti književnosti i umetnosti, kao i zahvaljujući radu na afirmaciji kulture koja se sprovodi na društvenim mrežama i redovnim sastancima kluba, kao i saradnjom sa velikim brojem stvaralaca, prevodilaca, urednika u časopisima i izdavačkim kućama i tome slično.

Na sastancima kluba, koji se održavaju jednom nedeljno, čita se književna i teorijska literatura. Prvi deo sastanka obično je rezervisan za poeziju, dok se u nastavku čita proza: odlomci iz romana, kratke priče, drame, esejistika, filozofski tekstovi, tekstovi iz teorije književnosti i slično. O tekstovima se razgovara i argumentovano diskutuje, a mogu da ih biraju i čitaju na sastanku svi članovi kluba, a nekad se organizuju i tematski sastanci ili sastanci posvećeni autorskim tekstovima samih članova.

U rad kluba spadaju i predstavljanja radova članova kluba u časopisima i na književnim manifestacijama, zajedničko gledanje filmova i razgovor o njima, odlasci u pozorište, na književne večeri, izložbe itd. Istoriji Kluba nisu nepoznata ni kolektivna učešća članova na konkursima i festivalima književnosti za mlade stvaraoce, kao i predstavljanja rada kluba u inostranim časopisima.

Ukoliko želite da sarađujete sa nama, saznate više o Klubu “Prejaka reč”, objavite svoj tekst na našem sajtu ili imate neko pitanje, kontaktirajte nas.

Aktuelno

Pročitajte najnovije tekstove na našem sajtu:

Tatjana Janković, izbor iz zbirke priča „Pogled pod suknju sveta“, Klub Prejaka Reč
AktuelnoProza
11/07/2024

Tatjana Janković, izbor iz zbirke priča „Pogled pod suknju sveta“

Nova zbirka priča Tatjane Janković još jednom potvrđuje veliki talenat i umetničku zrelost ove autorke, već uveliko formirane i u prethodnim knjigama. Tatjana Janković neguje kratku formu kao žanr, ne…
Ivan Đurđević, “Besnilo” ili kako smo umirali (treći deo), Klub Prejaka Reč
AktuelnoKritika
30/06/2024

Ivan Đurđević, “Besnilo” ili kako smo umirali (treći deo)

Ivan Đurđević u završnom delu teksta čini ono isto što i Pekić u svom romanu. On tek u završnici otkriva najintrigantnije i najbizarnije pojedinosti koje ne samo da pokazuju kako…
Dragoslav Dedović, “Fjodorov džez” (izbor pesama), Klub Prejaka Reč
AktuelnoKnjiževnost
30/05/2024

Dragoslav Dedović, “Fjodorov džez” (izbor pesama)

Dragoslav Dedović dobitnik je nagrade “Branko Miljković” za najbolju poetsku knjigu objavljenu u 2023. godini. Izgrađenim stilom bogatim slikama i asocijacijama koje se oslanjaju na drevnu kulturnu baštinu i pop kulturu…