Klub „Prejaka reč“ osnovan je 2004. u Nišu, sa ciljem okupljanja mladih ljudi zainteresovanih za književnost, različite oblike umetnosti, filozofiju i druge društveno-humanističke nauke. Osnivači kluba su Jadranka, Dušan i Darko Milenković.

Zvanična sajt Kluba “Prejaka reč” predstavlja kulturni portal na kome se promoviše domaća i strana književnost, kao i društveno-humanističke nauke i umetnička kritika. U rubrici “Aktuelno” objavljujemo tekstove naših članova i saradnika, kao i informacije o njihovim aktivnostima, dok u rubrici “Šta čitamo?” predstavljamo naš izbor domaćih i stranih tekstova.

Od 2023. godine, Klub “Prejaka reč”, u saradnji sa Nišville jazz festivalom, organizuje internacionalnu naučnu konferenciju pod nazivom “Estetika muzike”. Ovaj interdisciplinarni skup okuplja istraživače koji na različite načine pristupaju muzici – estetičare i filozofe muzike, kao i sociologe, muzikologe, teoretičare muzike i muzičke kritičare. Više o konferenciji možete saznati na posebnoj stranici o ovom događaju:

“Prejaka reč” sarađuje sa institucijama kulture u gradu, kao i sa udruženjima koja takođe okupljaju mlade ljude (poput Nišville jazz festivala, Niškog kulturnog centra, UG „Litera“ i Trupe „Književna boemija“). Poznat je i u širim okvirima zbog izuzetne predanosti književnosti i umetnosti, kao i zahvaljujući radu na afirmaciji kulture koja se sprovodi na društvenim mrežama i redovnim sastancima kluba, kao i saradnjom sa velikim brojem stvaralaca, prevodilaca, urednika u časopisima i izdavačkim kućama i tome slično.

Na sastancima kluba, koji se održavaju jednom nedeljno, čita se književna i teorijska literatura. Prvi deo sastanka obično je rezervisan za poeziju, dok se u nastavku čita proza: odlomci iz romana, kratke priče, drame, esejistika, filozofski tekstovi, tekstovi iz teorije književnosti i slično. O tekstovima se razgovara i argumentovano diskutuje, a mogu da ih biraju i čitaju na sastanku svi članovi kluba, a nekad se organizuju i tematski sastanci ili sastanci posvećeni autorskim tekstovima samih članova.

U rad kluba spadaju i predstavljanja radova članova kluba u časopisima i na književnim manifestacijama, zajedničko gledanje filmova i razgovor o njima, odlasci u pozorište, na književne večeri, izložbe itd. Istoriji Kluba nisu nepoznata ni kolektivna učešća članova na konkursima i festivalima književnosti za mlade stvaraoce, kao i predstavljanja rada kluba u inostranim časopisima.

Ukoliko želite da sarađujete sa nama, saznate više o Klubu “Prejaka reč”, objavite svoj tekst na našem sajtu ili imate neko pitanje, kontaktirajte nas.

Aktuelno

Pročitajte najnovije tekstove na našem sajtu:

Topografija intimnog prostora – o knjizi „Ukratko“ Marka Poropatića (Jadranka Milenković), Klub Prejaka Reč
AktuelnoKritikaTeorija
01/04/2024

Topografija intimnog prostora – o knjizi „Ukratko“ Marka Poropatića (Jadranka Milenković)

Marko Poropatić na promociji zbirke "Ukratko" priznaje da je ova knjiga drugačija od njegovih prethodnih zbirki, upravo zato što je okrenuta „ka unutra“, introspektivnija, intimnija, stišanija – kako već dolikuje…
Marko Poropatić, izbor pesama iz zbirke „Ukratko“ (NKC, 2023), Klub Prejaka Reč
AktuelnoPoezija
26/03/2024

Marko Poropatić, izbor pesama iz zbirke „Ukratko“ (NKC, 2023)

Nesvakidašnja zbirka pesama nedovoljno poznatog autora Marka Poropatića potvrđuje (više nego ijedna savremena pesnička knjiga, objavljena poslednjih godina na našem jeziku) neke od postavki čuvenog „teoretičara poetske mašte“ Gastona Bašlara…
“I te pjesme su neka ljekarija” – razgovor sa Željkom Buklijašem, Klub Prejaka Reč
AktuelnoKnjiževnost
18/03/2024

“I te pjesme su neka ljekarija” – razgovor sa Željkom Buklijašem

Željko Buklijaš je hrvatski pesnik i prevodilac koji vodi Udrugu "Jutro poezije" u Zagrebu. Razgovarali smo sa njim o "Jutru poezije"; njegovom književnom radu i saradnji sa drugim ustanovama kulture…