Klub „Prejaka reč“ osnovan je 2004. u Nišu, sa ciljem okupljanja mladih ljudi zainteresovanih za književnost, različite oblike umetnosti, filozofiju i druge društveno-humanističke nauke. Osnivači kluba su Jadranka, Dušan i Darko Milenković.

Klub sarađuje sa institucijama kulture u gradu, kao i sa udruženjima koja takođe okupljaju mlade ljude (poput Niškog kulturnog centra, UG „Litera“ i Trupom „Književna boemija“). Poznat je i u širim okvirima zbog izuzetne predanosti književnosti i umetnosti, kao i zahvaljujući radu na afirmaciji kulture koja se sprovodi na društvenim mrežama i redovnim sastancima kluba, kao i saradnjom sa velikim brojem stvaralaca, prevodilaca, urednika u časopisima i izdavačkim kućama i tome slično.

Na sastancima kluba, koji se održavaju jednom nedeljno, čita se književna i teorijska literatura. Prvi deo sastanka obično je rezervisan za poeziju, dok se u nastavku čita proza: odlomci iz romana, kratke priče, drame, esejistika, filozofski tekstovi, tekstovi iz teorije književnosti i slično. O tekstovima se razgovara i argumentovano diskutuje, a mogu da ih biraju i čitaju na sastanku svi članovi kluba, a nekad se organizuju i tematski sastanci ili sastanci posvećeni autorskim tekstovima samih članova.

U rad kluba spadaju i predstavljanja radova članova kluba u časopisima i na književnim manifestacijama, zajedničko gledanje filmova i razgovor o njima, odlasci u pozorište, na književne večeri, izložbe itd. Istoriji Kluba nisu nepoznata ni kolektivna učešća članova na konkursima i festivalima književnosti za mlade stvaraoce, kao i predstavljanja rada kluba u inostranim časopisima.

Ukoliko želite da sarađujete sa nama, saznate više o Klubu “Prejaka reč”, objavite svoj tekst na našem sajtu ili imate neko pitanje, kontaktirajte nas.

Aktuelno

Pročitajte najnovije tekstove na našem sajtu:

Nikola Stefanović, dve pesme o kiši, Klub Prejaka Reč
AktuelnoKnjiževnostPoezija
02/01/2023

Nikola Stefanović, dve pesme o kiši

U iščekivanju izlaska prve zbirke pesama "Začuđene male pesme" Nikole Stefanovića iz Niša, dugogodišnjeg člana Kluba "Prejaka reč", objavljujemo dve pesme iz ovog rukopisa.
Transkripcija i “vernost” originalu (2) (“Estetika, transkripcija, remiks”), Klub Prejaka Reč
AktuelnoEstetikaMuzika
08/01/2023

Transkripcija i “vernost” originalu (2) (“Estetika, transkripcija, remiks”)

Drugi deo ciklusa "Estetika, transkripcija, remiks" posvećen je pitanju odnosa transkripcije i originalnog muzičkog dela, sa posebnim osvrtom na tezu da transkripcija mora posedovati muzički sadržaj koji je "veran" originalnoj…
Jadranka Milenković, “Tri frižidera”, Klub Prejaka Reč
AktuelnoProza
08/01/2023

Jadranka Milenković, “Tri frižidera”

Priča "Tri frižidera" Jadranke Milenković je osvojila prvu nagradu za priču na konkursu "Tragom Nastasijevića" 2022. godine u organizaciji Biblioteke "Braća Nastasijević" iz Gornjeg Milanovca.