Na današnji dan, pre 19 godina, osnovan je Klub “Prejaka reč”! 🙂
Drugog oktobra 2004. godine, osnivači Kluba – Jadranka, Darko i Dušan Milenković – održali su prvi sastanak sa grupom mladih ljudi, stvaralaca i zaljubljenika u književnost, u prostorijama Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu. U trenutku nastanka, ovo udruženje je predstavljalo jedinstvenu pojavu na kulturnom prostoru jugoistočne Srbije, budući da je omogućilo osnovcima, srednjoškolcima i studentima zainteresovanim za književnost i druge oblike umetnosti da se upoznaju, razmene mišljenja o pročitanoj literaturi i pruže podršku jedni drugima u književnom i umetničkom radu.

Od osnivanja do danas, nekoliko stotina mladih ljudi iz Niša i okoline je prisustvovalo redovnim sastancima Kluba i učestvovalo u kulturnim aktivnostima u organizaciji “Prejake reči”. Zavidan broj nekadašnjih i sadašnjih članova Kluba pronašao je svoje mesto na izazovnoj kulturnoj sceni Srbije kao uspešni novinari, previodioci, profesori univerziteta, književnici i umetnici. Sa podjednakim entuzijazmom kao i davne 2004. godine, Klub “Prejaka reč” i danas aktivno radi na svojoj misiji promovisanja različitih oblika stvaralaštva, kako održavanjem redovnih sastanaka članova i organizovanjem kulturnih manifestacija u Nišu, tako i objavljivanjem izabranih tekstova domaće i strane literature na sajtu i društvenim mrežama Kluba.

Klub “Prejaka reč” slavi 19 godina postojanja!, Klub Prejaka Reč

U devetnaestoj godini postojanja, Klub “Prejaka reč” je u velikoj meri unapredio svoju delatnost. Početkom 2023. godine, sajt Kluba je započeo sa radom, a u potonjim mesecima je ostvarena saradnja sa organizacijom Nišville jazz festivala, koja je krunisana održavanjem prve internacionalne konferencije pod nazivom “Estetika muzike”. Članovi Kluba nizali su uspehe na umetničkom i profesionalnom planu – objavili su prve knjige, odbranili doktorate, nagrađivani su za svoje stvaralaštvo… U predstojećoj, jubilarnoj godini, Klub će na poseban način obeležiti dve decenije svog postojanja, upotpunjujući svoje redovne aktivnosti novim kulturnim projektima, o kojima ćemo vas redovno obaveštavati preko našeg sajta.

Odgovorite na komentar