Manifestacija “Dani Nastasijevića” tradicionalno se održava svake jeseni u Gornjem Milanovcu, u organizaciji Biblioteke “Braća Nastasijević”. Jedan od najprivlačnijih delova celomesečne manifestacije bogate programima raznih vrsta svakako je konkurs “Tragom Nastasijevića” koji se raspisuje za poeziju, kratku prozu i esej. Samo ime koje je dodeljeno konkursu govori o posvećenosti organizatora istim vrednostima čiji su nosioci bili članovi porodice Nastasijević. što istovremeno obavezuje i učesnike konkursa i članove žirija da svojim radom opravdaju ovaj laskavi naziv. U svakoj od tri kategorije dodeljuje se prvo, drugo i treće mesto, a svečana dodela nagrada organizuje se zajedno sa promocijom godišnjaka “Slovo Ćirilovo” u kome su radovi i objavljeni.

Veliko nam je zadovoljstvo što je na ovogodišnjem konkursu prvu nagradu za poeziju osvojio dugogodišnji član Kluba “Prejaka reč” Nikola Stefanović, za pesmu “Petao”. Stefanović je ove godine objavio i svoju prvu zbirku pesama: “Začuđene male pesme”, koja je odmah po objavljivanju privukla pažnju ljubitelja poezije (izdavač je mladenovački Presing). Pesma “Petao” deo je novog, neobjavljenog rukopisa. Prva nagrada na konkursu je potvrda da Nikola Stefanović čvrsto stupa na poetski književni prostor našeg jezika, unoseći jednu vrstu senzibiliteta koji je, moglo bi se tako reći, nedostajao.

Istovremeno, žiri je posebno pohvalio i priču Jadranke Milenković, pod nazivom “Materica za seme i pleme”, naglašavajući činjenicu da je ova autorka prošlogodišnji dobitnik prve nagrade za kratku prozu. Obe stvari moći ćete pročitati u godišnjaku “Slovo Ćirilovo”, a potom, u dogovoru sa organizatorima konkursa, i na našem sajtu.

Prva nagrada za poeziju Nikoli Stefanoviću na konkursu “Tragom Nastasijevića”, Klub Prejaka Reč

Odgovorite na komentar