Za Klub “Prejaka reč” 2023. je bila vrlo uspešna godina. Sajt Kluba počeo je sa radom početkom godine, a “Prejaka reč” je prvi put organizovala međunarodnu konferenciju “Estetika muzike” u okviru Nišville džez festivala. Osnivači i članovi Kluba takođe su zabeležili uspehe u ovoj godini. Jadranka Milenković je objavila dve knjige – “Nisam sreda” (poezija) i “Lice gospodina sa kišobranom” (priče) i osvojila brojne nagrade za svoju književnost, a Dušan Milenković je odbranio doktorsku disertaciju “Uloga forme u estetici popularne muzike” i postao docent na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nikola Stefanović je objavio prvu zbirku pesama “Začuđene male pesme” i dobio prvu nagradu na konkursu “Tragom Nastasijevića” u Gornjem Milanovcu za pesmu “Petao”, a Aleksa Bošković treće mesto na konkursu “Studentsko pero” za pesmu “Ljudi s fotografije”.

Najčitanije objave u 2023. godini na sajtu Kluba “Prejaka reč”, Klub Prejaka Reč

Predstavljamo vam tekstove koji su bili najčitaniji na sajtu Kluba u 2023. godini:

Adam Zagajevski (Adam Zagajewski, 1945-2021) jedan je od najznačajnijih i najprevođenijih poljskih pesnika. Studirao je filozofiju i psihologiju u Krakovu, gde je i predavao do 1980. godine, nakon čega se seli u Sjedinjene Američke Države. Njegovo filozofsko obrazovanje bitno je uticalo i na jedan deo njegovog poetskog stvaralaštva.


Slovenija je bila počasni gost Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. Povodom ovog sajma, grupa intelektualaca je napisala “Manifest o važnosti višeg nivoa čitanja”, koji su potpisale i brojne evropske kulturne institucije (Međunarodno udruženje PEN, Međunarodno udruženje izdavača (IPA), Nemačka akademija za jezik i književnost i druge), a objavili mediji širom Evrope. Autori manifesta su Adriaan van der Weel, Anne Mangen, Andre Schuller-Zwierlein i Miha Kovač. Predstavljamo vam tekst manifesta, koji je na hrvatski jezik preveo Saša Drach.


Priča “Tri frižidera” Jadranke Milenković je osvojila prvu nagradu za priču na konkursu “Tragom Nastasijevića” 2022. godine u organizaciji Biblioteke “Braća Nastasijević” iz Gornjeg Milanovca.


Dušan Milenković je bio specijalni gost Festivala ambijentalne i etno muzike “Karusel” u Čačku. Pročitajte njegov tekst o “atmosferi prožetoj kulturnim entuzijazmom i nepokolebljivom verom u muzičku viziju koju gaji Dušan Darijević, idejni tvorac ove manifestacije”, kao i o nastupima bendova “Sethstat”, “Oliver Đurković Quintet, “Vasil Hadžimanov Bend” i “Ethno Jazz Orchestra”.


Miloš Živković, književni kritičar i pisac iz Beograda, pisao je o prvoj zbirci pesama “Mogu da imam” Maše Tomanović. “‘Mogu da imam’ uzbudljivo je štivo koje je svojom pojavom izazvalo reakcije zainteresovane književne javnosti, s obzirom na činjenicu neobičnog i propitujućeg načina na koji autorka koristi jezik – što u svetu književne hiperprodukcije i nasilnog eksperimentatorstva deluje kao nemoguć poduhvat”.

Srećne praznike želi vam Klub “Prejaka reč”! 🙂

Odgovorite na komentar